Три,два један и…крећи! Чим уђеш у свет Фејсбука, знај да те очекује једна борба. Осмех или плач? Игра или насиље?  Ти као весели корисник или ти као жртва?  Ко ће победити?

imagesZ52DLVDI

   Као што рекох, у рингу си, у Фејсбук-рингу.  Да би изашао као победник мораш одмах предузети нешто. Да би спречио да неко доспе до твоје шифре и злоупетреби је, мораш је добро чувати. Пре свега, шифру не откривај ником, па чак ни најбољем другу. Своје информације дели само са својим пријатељима. Када смо већ код тога, захтев за пријатељство прихватај само од познатих особа. Уколико је не познајеш, игнориши је. Никада не знаш колико сунца или таме има на лицу те особе. Никада не дозволи да постанеш жртва насиља. Уколико ти неко шаље узнемирујуће поруке, прети ти или те омаловажава, одмах то пријави неком старијем и искуснијем. Потражи помоћ. Веома важно је и то да се увек придржаваш бонтона. Никада немој чинити некоме оно што не желиш да неко учини теби. Не шаљи поруке које некога могу повредити. Не објављуј фотографије које имају циљ да некога омаловаже или увреде. Уколико теби неко учини тако нешто, обавезно потражи помоћ. Пошто се већ налазиш у овом рингу, битно је да постигнеш предност. Да би то учинио, једна од веома важних ствари је да знаш да своје приватне информације (број телефона,адреса,школа у коју идеш…) не објављујеш јавно. Не знаш ко их и како може употребити, зато је веома важно да се правилно заштитиш.

   Да, борба у овом рингу траје. Нокаутирај насиље својим поступцима. Не дозволи му да води. Уколико се придржаваш ових упутстава,победићеш!

аутор: Сигурица Нет екипа