Мапа ума Мајнд42 (Mind42)

Мапа је изузетно једноставна за коришћење, а њене специфичности су: не можете мењати задате повезујуће линије међу елементима мапе и додавати у елементе предуг текст. Можете додати у њу текст-белешку, слику са УРЛ (мора бити на интернету, не може са рачунара).

Мајнд42 служи за израду мапа ума. Сигурно сте виђали на школским часовима неку слику или текст са облачићима у којима свашта нешто пише. Савршеније ствари сличне томе можете правити у овој и сличним мапама ума и на тај начин одушевити своје наставнике и помоћи им у реализацији часа. Ми ћемо вас научити како то да урадите. Врло је лако. Прво се региструјте на: http://mind42.com.

m1

Кликните на дугме Sing in. Покрените нову мапу.

m2
Изаберите и наведите име мапе. Кликните на Create.

m4
Добили сте радну површину:

m5

Програм аутоматски снима промене. Можете прегледати и уређивати и старије верзије (Revisions). Мапу можете уређивати у сарадњи са изабраним особама (Colalboration), објавити је (Publish) и сачувати на свом рачунару (Export) као различите типове документа .

m6

Клик на неки од елемената мапе доводи до појаве знака +.
m7

Додавање нових чворова на мапи врши се кликом на знак +.

m7
Кликните на знак микрофона и изговорите текст који желите да буде написан. Нажалост, алат још увек нема могућност исписивања изговореног текста ћириличним писмом. . Али, у латиници савршено ради.
Са леве стране екрана имате линију алата за уређивање чворова мапе. Да бисте унели детаљнији опис чвора морате га претходно селектовати .

m8

 Можете уградити слику, икону или проментити стил писања.

Чворове са додатим елементима можете видети на овој слици. Мапа је сада у „скупљеном“ облику.

m11
На средини радне површине налази се друга линија алата. Погледајте чему су намењени.

m12
Након клика на испрекидани квадрат чвор је уместо текстом приказан сликом. Ако желите да се вратите на претходни приказ кликните на слово Т на дну слике. Стрелица служи за промену димензија слике, знак + за додавање новог чвора, а х за брисање селектованог.

У овој мапи ума можете заједно радити са неким. Ако желите да у изради мапе учествује још неко, поред вас, кликните на троугао усмерен на доле поред имена мапе . Изаберите Collaboration. Наведите имејл адресе особа са којима желите да сарађујете (Collaborator email addresses) и позивне поруке (Message).

Уколико желите да сви виде шта сте урадили објавите или шерујте мапу. Потврдите да желите да објавите мапу. Унесете опис мапе и речи по којима ће посетиоци лакше пронаћи вашу мапу. Линк за дељењe можете послати било коме.

Кликом на Embed on website добијате HTML код помоћу кога можете уградити мапу у блог или сајт.

Ако имате рачунар, али не и Интернет у својој учионици можете да сачувате мапе на сопственом рачунару у виду мапа, слике, текстуалног или pdf документа.

Можете да мењате направљену мапу кад год пожелите. Слободно пробајте, иако делује компликовано, врло је једноставно, ми смо научили за петнаестак минута како се праве мапе ума!

аутор: Сигурица Нет екипа

2 Comments

Add a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *