Наша наставница  написала је чланак за нови број Библиотекарског часописа, а ви га можете прочитати у целости  на адреси:

чланак

Преносимо вам део:

Проблем безбедности деце на Интернету није нов, а ни неиспричана прича. Многа министарства и људи, који брину о том аспекту друштвеног живота, потрудили су се да данас свако дете у Србији зна да на Интернету вребају разноразне опасности, да то није играчка и да се „онлајн“ мора понашати у складу са правилима „офлајн“ живота.

Иницијатива за побољшање безбедности деце на Интернету представља корак напред у борби против бројних претњи које угрожавају све нас који користимо Интернет. Кроз многобројне пројекте, држава и школство нам сугеришу како да обучимо наше ученике да безбедно отварају профиле на друштвеним мрежама, сурфују Интернетом и разговарају преко камера и микрофона.

Постоје одређени ризици употребе Интернета које велики број корисника недовољно или уопште не познаје. Злонамерни појединци или организоване хакерске групе, могу да нанесу штету на следеће начине:

  • да „заразе“ туђ рачунар шпијунским софтвером како би „украли“ идентитет власника рачунара или пратили његов идентитет на Интернету и животне навике;
  • да злоупотребе текуће рачуне крађом лозинки за приступ неким онлајн сервисима (нпр. и-банкинг);
  • да направе проблеме у функционисању туђег рачунара помоћу вируса и другог злонамерног софтвера;
  • да преузму контролу над туђим рачунаром и да га користе за напад на друге кориснике широм света;
  • да наведу „жртву“на посећивање лажног сајта неког од онлајн сервиса који „жртва“ користи и при том тамо остави личне податке;
  • да „упадну“ у туђу бежичну мрежу и бесплатно користе ту Интернет конекцију…